Vassilis Bolonassos

Om Vassilis

Vassilis Bolonassos är en känd radiojournalist, producent och programledare såväl i Sveriges Radio som Sveriges Television.

Mest känd är Vassilis för sitt oerhört uppskattade program ”Alltid på en söndag”, som såväl programledare som producent under åren 1999 – 2012, sammanlagt 13 år och 8 månader.

Efter sin pensionering 2012 är han en efterfrågad och uppskattad föredragshållare och musikpresentatör, ofta i samarbete med olika körer och orkestrar, vid konserter i kyrkor och konserthus.
Han anlitas av olika föreningar och institutioner och för musikföredrag för skolelever bland annat vid musikskolor och musikhögskolor.

Bakgrund

Vassilis är född 30/9 1945 i Thessaloniki men är uppvuxen i Aten. Efter avslutad gymnasieskola studerade han – mot sin vilja – juridik vid Aristoteliska universitetet i Thessaloniki.

I april 1968 flyttade han till Sverige. Bodde i Tärnaby under några månader för att sedan bosätta sig i Umeå.

Vassilis började studera och så småningom även arbeta vid Umeå universitet.

Han har studerat i sitt älsklingsområde, d v s Humanismen, bl a Historia, Nordiska språk, Litteraturvetenskap, Teatervetenskap, Idé- och lärdomshistoria, och Filmvetenskap.

Under åren 1976 – 1978 utbildade han sig till bibliotekarie vid Bibliotekshögskolan i Borås.

I Borås träffade han sin blivande hustru Barbro, även hon bibliotekarie. De gifte sig i Rådhuset i Borås 1977.

Efter att ha arbetat som kultursekreterare i Köping och som bibliotekskonsult vid Lidingöbibliotek (dåvarande Länsbibliotek) anställdes han på hösten 1979 vid Sveriges Radio såväl som producent som programledare. Han producerade också program för Sveriges Television, bl a Språka på Grekiska.

1987 knöts han till P2 – Musikradion som producent och programledare för olika musikprogram såsom “Opp Amaryllis”, “Entré”, ”Tonsättarporträtt” och Nattens Musikradio (numera ”Notturno”).

Mest känd är Vassilis för det oerhört uppskattade programmet ”Alltid På En Söndag: Tidig Musik med Vassilis Bolonassos”.

Detta program producerade och presenterade Vassilis under perioden januari 1999 till 30 september 2012, då han pensionerades från Sveriges Radio.

Efter sin pensionering har Vassilis fortsatt arbeta som föredragshållare och som programpresentatör och musikpresentatör vid konserter med flera kända orkestrar och ensembler.

Vassilis hustru Barbro avled i juni 2019.

Han har två vuxna döttrar i ett tidigare äktenskap och två vuxna söner i sitt 43-åriga äktenskap med Barbro.

Därtill har han sammanlagt 9 barnbarn.

Uppdrag

Utmärkelser


Kontaktinformation

Klicka här för att komma till min Facebook-sida.